The Departed

The Departed Det är inte skoj att skriva blogginlägg om filmer man inte gillar. Det här är ett sådant inlägg. Satt och var förbannad när jag såg filmen, fast jag ser hellre den här filmen än en fotbollsmatch (men det är på gränsen). En pang-pang-du-är-död film. Polis och tjuv men något mer sofistikerad än när man lekte den leken som femåring. Skådisinsatserna var ok, Nicholson som sin vanliga slusktyp, DiCaprio något mindre smörig än i Titanic, spelade en hyfsat sympatisk roll.

Mitt betyg blir en svag 2:a, baserat på att karla-karlsfilmer inte intresserar mig.

bio med Reine och Svetlana.

Filmens hemsida.

Recension i Ciné.

Andra bloggar om: ,

secretary

Det kändes som om jag var inne i karaktärernas kroppar, skådisarna lyckades förmedla känslorna och stämningen i filmen på ett sätt som jag sällan skådat. Jo, i Fur, filmfestivalens bästa film, men så var det oxå samma regissör såg jag nu, Steven Shainberg. Det här är en komedi om en tjej som hanterar sin ångest genom att skära, bränna, sticka sig. Nu hittar hon en annan, bättre lösning när BDSM introduceras i hennes liv. Hela helgen är räddad av den här goda starten! Tack för tipset Helena!

En 4+ film.

KöpDVD hemma.

Filmens hemsida

Recension Vujer

Andra bloggar om: ,
secretary

Children of Men

Children of MenEn science fiction i stil med V for Vendetta och 12 Monkeys. Mänskligheten har ingen framtid eftersom det sedan 20 år inte längre föds några barn. Vilken superidé för en film! (eller bok i det här fallet, av PD James). Vilken total hopplöshet! Jag som inte ens är särskilt förtjust i barn kände att allt blev meningslöst. Allt är skit, fult, det är ingen mening med någonting längre. Mycket bra skådisar, Clive Owen, Julianne Moore och Michael Caine. Det enda minuset var slutet, inte tillräckligt nattsvart för min smak.

Filmfestivalen, Chalmers med Michael.

Filmens hemsida

Recension Ciné

Andra bloggar om: , ,

Ten Canoes

Ten Canoes

En annorlunda film i mina mått mätt. Det kändes som om
National Geographic gjort en spelfilm. Intressant men ovant. Jag tror att det var en berättelse ur ett aboriginskt perspektiv och det skiljer sig stort från mitt perspektiv, lite segt, men lärorikt. Till skillnad från dokumentärer som beskriver problembilden av aboriginerna så kändes det här som aboriginernas egna berättelse lik Peter och Vargen eller Rödluvan, fast med ett vuxenperspektiv.

Filmfestivalen, Capitol med vänster-Magnus.

Filmens hemsida

Recension The Sydney Morning Herald

Andra bloggar om: , ,

Prag

Det här paret håller på att bryta upp sitt äktenskap. De ser stundvis väldigt pragmatiskt (!) på uppbrottet och sina egna tillkortakommanden. Filmen har en oförskönad stämning, ett regnigt Prag, språksvårigheter, men vackert. Det finns humor oxå, de ringer receptionen och ber om en adapter varpå en städerska kommer med strykbräda och strykjärn. Många igenkännande fnissningar i salongen. Man blir lite förälskad i Jana Plodková för hon är en så enkel och okonstlad människa. Jag gillade filmen men var för okoncentrerad.

Filmfestivalen, Bergakungen 2.

Filmens hemsida

Recension MovieZine

Andra bloggar om: , , ,
Prag

Goya´s Ghosts

Goyas GhosEn mastodontfilm med kvalitetsstämpeln Milos Forman om Goya och den spanska inkvisitionen. De fruktansvärda tortyrscenerna får mig att hata kyrkan men älska konsten. Jag vill åka till Madrid och gå på Goya-museum! Filmen ska ses på bio för att få ut det bästa av den. Själv var jag på Gbg's bästa bio, bästa platsen (mitten - längst fram) - en stor filmupplevelse.

Filmfestivalen, Draken.

Trailer
Prod. bolagets filmsida
Goya
IMDB

Andra bloggar om: , , ,

Infamous

Det här var ett mer djuplodat porträtt av Truman Capote än det som gjordes i Capote. Det kändes äkta och Trumans mänsklighet kom fram bra, men stämningen var mycket tung. Kvinnorna i filmen hade underbara kreationer på sig, mycket New York Chick, vilket gav, tillsammans med de vackra miljöerna, en glädje för ögat. Men jag var lite för trött, den började kl 22 en fredagkväll (andra filmen för kvällen).

Filmfestivalen, Chalmers med Tina och Carin.

Filmens hemsida

Recension i MovieZine

Andra bloggar om: , ,
Infamous

The Monastery

The Monastery

En komisk dokumentär, vi fnissade hela tiden åt denna danska excentriker som var envis som synden. I 40 år hade han drömt om att starta ett kloster. För många år sedan köpte han ett slott för en spottstyver som nu skulle tjäna som kloster. En handlingskraftig rysk nunna från ryskortodoxa kyrkan i Moskva kom dit och försökte hjälpa honom med sitt följe. Rolig och välgjord!

Filmfestivalen, Aftonstjärnan med Tina, Marianne och Reine.

Recension Filmthreat

Intervju med regissören Pernille Rose Grønkjær

Andra bloggar om: , ,

Fur: ett fiktivt porträtt av Diane Arbus

Fur: ett fiktivt porträtt av Diane ArbusDet här var en av festivalens bästa filmer. Den behagade mitt öga med sin skönhet för att uttrycka mig dramatiskt. En blandning mellan saga och verklighet, en vuxensaga. Vackra miljöer, udda saker och personer. Inspirerad av varité, skäggiga damen, och andra varelser som brukade visas upp mot betalning. Jag kände mig mätt efteråt, som om jag fått ett filmatiskt skrovmål. Nicole Kidman och Robert Downey Jr var fantastiska.
 
Filmens hemsida

Recension PopMatters

Filmfestivalen, Draken

Andra bloggar om: , ,

Pingpong

I loved it! Ett psykologiskt drama som utspelar sig i en villa. Det kunde ha blivit olidligt tungt men det var en fräsh, krispig film, tysk sådan. En stackars tonårskille vars pappa har hängt sig och mamman är frånvarande söker trygghet hos sin morbrors familj. Det går åt pipsvängen. Morbroderns fru är en gräslig människa som är förälskad i sin hund. Konstigt nog en debutfilm, av Matthias Luthardt .  

Filmfestivalen, Folkan.

Filmfokus Cineuropa

Filmens hemsida

Andra bloggar om: , ,
Pingpong